KASTAMONU / MERKEZ - Gazipaşa İlkokulu

Gazipaşa İlkokulu

1928 yılında temeli atıldı. 01.10 1932 günü eğitim öğretim faaliyetlerine başladı. Okula, yapılmasına vesile olan Vali Murat Germen'in adı verildi. Yapıldığında Kastamonu'nun en görkemli binalarındandı. Ekonomik sıkıntıların hat safhada olduğu bir dönemde böyle bir binanın okul binası olarak tasarlanmış olması, cumhuriyetin kurucularının eğitim öğretime ne kadar önem verdiğini göstermesi açısından manidardır.

1939 yılına kadar adı Murat Bey Mektebi olarak kaldı. Bu tarihten sonra, eski veterinerlik binasının yanında bulunan Gazipaşa Mektebi´nin yıkılmaya yüz tutması dolayısıyla öğretmen ve öğrencileri ile bu binaya geçmiştir. Bu tarihten itibaren de okulumuzun adı Gazipaşa olarak değişmiştir.  Okul tarihi boyunca deprem de gördü, zamanın yıpratıcı etkilerinden de kendini kurtaramadı. Değişik zamanlarda kısmi ya da kapsamlı tadilatlar gördü. Ama hep ilimizin kalbinde ona can katmaya devam etti, devam da edecek.

Okulumuz, Kastamonu'nun en bilindik okullarındandır. Zira Kastamonu'da yaşayan ve belli bir yaşın üstünde olan birçok kişi bu okuldan mezun olmuştur. Bu mezunların içerisinde öğretmen, doktor, avukat, hakim, mühendisler olduğu gibi  kasap da vardır, zanaatkâr da, esnaftan insanlar da, eşraftan insanlar da. Sivil ve askerî bürokratlar da vardır  sanat ve spor adamları da, Gazipaşa'nın gurur kaynağı. Hepsi bu ıhlamurun gölgesinde soluklanmış, okulun ahşap döşemelerinde dolaşmış, merdivenlerini aşındırmışlardır. İlim irfan öğrenmiş, okuyup yazmışlardır.

Gazipaşa, 1992- 1993 Eğitim –Öğretim Yılından itibaren ilköğretim okuluna dönüştürülmüş olup 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı sonuna kadar ilköğretim okulu statüsünde eğitim vermekte iken 4+4+4 sistemi ile birlikte 2012-2013 Öğretim Yılı başından itibaren ilkokul statüsüne kavuşmuştur.  Okulumuz ; tarihi binadan ayrı olarak 1969 yılında hizmete giren  2 ana sınıfı, tuvaletler, kombi dairesi ve depodan oluşan ek binaya sahiptir. , Okulumuzda, 504 m2 ana bina, 125 m2 ek bina, 20 m2 kantin binası olarak yer kaplamakta, geri kalan alan ise bahçe alanı olarak kullanılmakta olup toplam arsa alanımızın  4116 m2´dir.

Yayın: 17.01.2013 - Güncelleme: 27.02.2021 22:00 - Görüntülenme: 8236